Advertentie
  • Renske van der Veen
  • Beleidsmedewerker KNMvD
  • 13 februari 2017 - 15:55

Bewust en zorgvuldig omgaan met antibiotica

Antibiotica zijn in 1928 door Alexander Fleming per toeval ontdekt. Het zijn medicijnen die de groei van bacteriën remmen. Daardoor kunnen ze helpen om bacteriële ontstekingen te genezen. Mens en dier kunnen ook ziek worden van virussen, maar het heeft geen zin om dan antibiotica te nemen. Die werken alleen tegen bacteriën.

Bacteriën

Mensen en dieren hebben bacteriën nodig om te kunnen leven. Ze zitten bijvoorbeeld op je huid en zijn een belangrijk onderdeel van de darmen. Maar bacteriën kunnen ook vervelende ontstekingen veroorzaken. Zo kan een infectie in een wond ervoor zorgen dat die minder goed geneest. In veel gevallen ruimt het lichaam zelf een bacterie op wanneer die op een plaats komt waar hij niet thuishoort. Maar dit lukt niet altijd.

Resistentie is een probleem

Wanneer het lichaam een infectie niet zelf de baas kan, is het soms nodig om antibiotica te geven. Bacteriën zijn slimme organismen en inmiddels is gebleken dat sommige bacteriën zich kunnen aanpassen en een antibioticum kunnen overleven. Zo’n bacterie wordt dan resistent tegen het antibioticum. Resistentie is gevaarlijk als een patiënt behandeld wordt, want dan slaat de antibiotica niet aan. Dat betekent dat het medicijn niet helpt. We zien dit steeds vaker gebeuren bij zowel mensen als dieren.

Minder werkzaam

Wetenschappers doen veel onderzoek om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Helaas gaat dit langzaam en worden er weinig nieuwe ontdekt. Dit betekent dat deze medicijnen steeds schaarser wordt. Een aantal antibiotica zijn van levensbelang bij bepaalde patiënten met bacteriële infecties, omdat andere varianten niet meer werken. Deze antibiotica mogen alleen nog ingezet worden na onderzoek van de bacterie en alleen bij ernstig zieke patiënten.

Volg goed de aanwijzing van de dierenarts op wanneer je antibiotica krijgt voor je dier!

 

Bewuste toedienen

De beroepsvereniging van dierenartsen – de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) – zet zich in om zowel dierenartsen als de baasjes van dieren bewust te laten omgaan met antibiotica. De KNMvD ontwikkelt richtlijnen over het gebruik van antibiotica bij bepaalde ziekten. Ook is samen met de overheid geregeld dat dierenartsenpraktijken een Suske en Wiske album met een informatieve posters kregen voor in de wachtkamer.

Om antibioticaresistentie tegen te gaan, moet iedereen zijn steentje bijdragen. Niet alleen de dierenarts is verantwoordelijk, ook een diereigenaar kan helpen. Volg goed de aanwijzing van de dierenarts op wanneer je antibiotica krijgt voor je dier!

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.