Een zwerfhond uit het buitenland

In het buitenland leven veel honden op straat. Bij het zien van straathonden wil je hen een beter leven gunnen. Veel Nederlanders besluiten dan om zo’n zwerfhond uit het buitenland te adopteren, terwijl zij eigenlijk niet weten wat zij in huis halen.

Alle risico’s die komen kijken bij het meenemen van een zwerfhond uit het buitenland hebben wij reeds gepubliceerd. Gedrag is één van de risico’s, want veel van deze dieren zijn slecht gesocialiseerd en worden naar een asiel gebracht. Doe je een zwerfhond er werkelijk een plezier mee om hem of haar mee te nemen?

Zwerfhond uit het buitenland

Op deze vraag geeft gedragsbioloog Claudia Vinke van de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde antwoord. Universiteit Utrecht deelde een artikel op www.uu.nl:

“De socialisatiefase is een cruciale periode in de vroege levensfase van de hond. Gedragsbioloog Claudia: Tijdens de socialisatiefase absorbeert een hond ontzettend veel informatie uit zijn leefomgeving. Het is een enorm belangrijke leerperiode die bepalend is voor de rest van zijn volwassen bestaan.

Bij honden begint de primaire socialisatiefase wanneer ze ongeveer drie weken oud zijn. Met twaalf weken is deze periode al weer afgelopen. Het is dus echt een afgebakende en duidelijk aanwijsbare periode.”

Grote kans op gedragsproblemen

Vinke: “Bij een dier dat niet, of onvoldoende, gesocialiseerd is, spreken gedragsdeskundigen van een socialisatiedeficiëntie, oftewel een gebrek aan socialisatie. Zwerfhonden zijn voornamelijk gesocialiseerd op omstandigheden op straat zonder de mens en met andere zwerfhonden. Ze weten zich geen raad met alle nieuwe prikkels in een drukke Nederlandse woonwijk.

Je kan bij dit soort dieren op voorhand al voorspellen dat de kans op gedragsproblemen groot is als zij plotseling in een gezin worden opgenomen. De helft van alle angstige honden die wij in de Gedragskliniek zien, komt uit dit soort situaties in het buitenland. De prognose voor deze dieren is vaak slecht.”

Ongelukkig in de nieuwe situatie

In het artikel van UU vult Dierenarts Marjan van Hagen van de Gedragskliniek aan: “Deze honden zijn vaak vroeg van hun moeder gescheiden. Dat levert veelal op latere leeftijd bindingsproblemen op. Ook moeten ze strijden voor voedsel en ze hebben vaak slechte ervaringen met mensen gehad. Door al die negatieve ervaringen hebben ze een angststoornis ontwikkeld waardoor ze op volwassen leeftijd slecht met alle prikkels in onze moderne samenleving om kunnen gaan.

Alles wat de pup in de primaire socialisatiefase tekort komt is op later moment niet meer te corrigeren. Het is vaak bijzonder teleurstellend voor mensen om te zien dat de hond, die zij liefdevol in huis hebben genomen en alles bieden om het naar zijn zin te maken, niet gelukkig lijkt in de nieuwe situatie.”