
Vaccinatie tegen paardengriep? Hoe zit dat?
Net als mensen kunnen ook paarden griep krijgen. Deze ziekte, equine influenza, wordt ook wel paardengriep genoemd. Paarden kunnen hier flink ziek van worden en kunnen er op langdurige klachten aan overhouden. Gelukkig laten de meeste eigenaren in Nederland hun paarden jaarlijks vaccineren waardoor paarden als ze toch besmet raken minder ziek worden en uitbraken vaak klein blijven.
Symptomen paardengriep
Paarden met griep beginnen vaak met hoesten en krijgen daarna vaak hoge koorts en een snotneus. Een dierenarts kan via een neusswab (vergelijkbaar met een COVID-test) een monster afnemen en deze opsturen naar het laboratorium om vast te stellen of het om paardengriep gaat. Over het algemeen is paardengriep voor ongevaccineerde volwassen paarden niet dodelijk, maar paarden kunnen er wel langdurige gevolgen aan overhouden.
Enting
De meeste paarden in Nederland zijn gevaccineerd tegen paardengriep. Voor de beste bescherming is een basisvaccinatie bestaande uit drie vaccinaties nodig. Dit geldt voor alle paarden en werd eerder ook al geadviseerd. Voor wedstrijden werd voorheen door de KNHS genoegen genomen met twee basisvaccinaties. Dat is nu gewijzigd. Dat betekent dat de basisvaccinatie voor paarden geboren in of na 2022 bestaat uit drie entingen. Daarna krijgen paarden halfjaarlijks tot maximaal jaarlijks een enting om de bescherming op peil te houden. Deze vaccinaties zijn verplicht als je in Nederland deel wilt nemen aan wedstrijden die werken met het wedstrijdreglement van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie).
Vragen
Heb je vragen over de vaccinaties van je paard? Of wil je je paard laten vaccineren? Neem dan contact op met je dierenarts. De dierenarts kan je voorzien van advies over hoe jij je paard gezond en fit kunt houden.